Zařizování dětského pokoje

Prázdniny našich ratolestí, nebo jejich pobyty u prarodičů mnohé rodiny využívají na přestavbu a vybavení dětského pokojíčku. Překvapení dítěte však nemusí být milé, protože nevíme, zda to splňuje i představy jeho samotného. Odborníci doporučují zapojit do zařizování dětského pokoje i naše ratolesti a udělat kompromis na obou stranách. Je důležitý nejen nábytek do dětského pokoje, ale i jeho správné rozmístění a použití barev.

Rodiče by se zároveň měli vyvarovat příliš výrazným pastelovým barvám, které jsou dnes nejnovějším hitem. Při zařizování bychom měli myslet především na to, jak dlouho nám bude daný nábytek sloužit. Jestli to bude pokoj čistě určen na hraní, případně studování či spaní. Zaměřit bychom se měli i na to, pro jaký počet dětí bude sloužit. Pokud je dítě ve věku, kdy má své názory a představy je důležité, abychom dítě zapojili do zařizování a výzdoba by měla odrážet jeho zájmy. Pozor bychom si měli dávat při umístění pokoje blízko příliš hlučných místností, jako je kuchyň nebo vstupní hala. Neměli bychom dávat do pokoje jedovaté rostliny, pozor bychom měli dávat na příliš agresivní barvy, které odpoutávají pozornost dítěte a navíc mohou způsobit podvědomou agresivitu. Kromě toho bychom měli zvážit výběr barvy i se samotným dítětem. Pokoj dítěte se většinou mění třikrát. Poprvé zařizujeme pokoj u novorozence, podruhé u školáka a nakonec u studenta. Potřeby dítěte se mění, proto se mění i nábytek, který dítě potřebuje. U batolete musíme dbát především na bezpečný nábytek v pokojíčku, u prvňáčka musíme rozvíjet jeho představivost a zájmy. U studenta v pubertálním věku musíme vytvořit místo vhodné pro studium a zajistit mu maximální soukromí.

Pokud sledujeme trend ve světě nábytku, určitě víme, že se velmi rychle mění. Proto není vhodné řídit se při zařizování pokoje právě jím. Důležitý je příběh, myšlenka, kterým pak odpovídají barvy, tapety a materiály. Kromě toho je nezbytné zjistit, zda používané materiály neobsahují karcinogenní látky, zda jsou nehořlavé, omyvatelné a tvárné. Při výběru nábytku plní důležitou roli i cena samotného vybavení. Proto bychom se měli rozhlížet po takových kouscích nábytku, které rostou spolu s dětmi. V tomto případě je výhodným řešením neutrální a nadčasový design úložného nábytku, psací stůl a postel - to je jakýsi základ dětského pokoje. Pokoj pak můžeme přizpůsobit potřebám rostoucího dítěte vymalováním stěn a vhodnou dekorací. Rodiče však stále častěji hledají odbornou pomoc při kupování nábytku do dětského pokoje. Rozhodnou se raději investovat více a zajistit dítěti kvalitu a zároveň delší životnost.