Vybavení dětského pokoje nábytkem

Dětský svět, svět plný barev, fantazie, představivosti. Rodiče se nadály a z jejich malého miminka se stane dítě s vlastním názorem, rozumem a potřebou vlastního prostoru. Od tří let by mělo mít dítě vlastní pokoj nebo alespoň svůj koutek v klidné části bytu. Dětský pokoj patří dětem, oni si v něm budou hrát, vzdělávat, odpočívat, proto právě oni by měli rozhodovat o jeho zařízení. Chybou při zařizování je velké množství nábytku. Hlavně malé děti potřebují velký prostor na hraní. Rodiče by měli mít na paměti, že neprojde mnoho času a děti dosáhnou věku, kdy je přestane bavit "pohádkový styl" dětského pokoje. Z praktického hlediska je vhodné pořídit si univerzální nábytek a neutrální barvy stěn zpestřit dětskými obrázky a dekoracemi.

Základní vybavení pokoje by měla tvořit postel, skříň na oblečení, vhodný stůl a židle, ale také police nebo krabice na hračky. Protože se dítě vyvíjí i když spí je potřeba mu pořídit kvalitní dětskou postel. Standardní rozměr postele pro dítě, které má více než tři roky je 90 x 200 cm. Nejdůležitější součástí postele je matrace. Kvalitní matrace zajistí, aby se páteř nacházela ve správné a zdravé poloze, ať už dítě spí na boku nebo na zádech. Při koupi matrace je třeba myslet na to zda má snímatelný potah, který lze kdykoliv vyprat, zda má antialergickou náplň, která by měla být součástí každé matrace pro dítě a na bodovou elasticitu, která čím je nižší tím se tělo při spánku více boří do matrace, vytváří prohlubně a tím slabě podpírá páteř, což může způsobit její poškození na celý život. Dětská židle a stůl by měly být přizpůsobeny měnící se postavě dítěte. Nejvhodnější židle jsou takové, na kterých se dá nastavit výška a hloubka sezení, což znamená aby se dítě opíralo celou plochou zad o opěrku židle.

Nejdůležitější věcí, na kterou nesmí rodič při zařizování dětského pokoje zapomínat je bezpečnost dítěte. To znamená, že do takového pokoje nepatří hranatý a špičatý nábytek, volně uložený koberec, na kterém by dítě mohlo při hře uklouznout a zranit se. Vhodný je nábytek bez skleněných výplní a zrcadel, s bezpečnostními panty, které umožňují pomalé zavírání skříněk apod.. Hračky by měly být umístěny na policích, na které dítě dosáhne a nemusí se natahovat. Kabely a elektrické přípojky je třeba skrýt za nábytek a zásuvky zakrýt bezpečnostními krytkami.