Nábytek do dětského pokoje

Pokud již dětem vyčleníme místo pro jejich hru a odpočinek, nesmíme zapomínat, že naše ratolesti nepotěší hromada nábytku do dětského pokoje a bezhlavě umístěné doplňky. Hlavní je, abychom využili naši a dětskou kreativitu a vytvořili tak originální místnost pro naše nejmenší. Radost z takové pokoje budou mít jak děti, tak samotní dospělí. Dnešní prodejci nabízejí nábytek do dětského pokoje a různé doplňky ve velkém rozsahu a následně na to můžeme mít velký problém s jeho výběrem.

Stále více máme na trhu mnoho nevkusných a extravagantních barev či doplňků. Každé dítě však potřebuje zejména dobrou postel, lampu, hračky na hraní a později stůl a židli. Zařizování dětských pokojů od miminka až po školáka se přitom řídí jednoduchými pravidly. Pokud bychom měli zmínit dvě nejdůležitější pravidla, kterými bychom se měli řídit při zařizování, tak je to hlavně možnost velké plochy, kterou dítě využije na hraní. Tím druhým pravidlem je dostatek úložného prostoru. Vše je jen otázkou citlivého přístupu k dítěti a také v umění správného rozmístění nábytku.
Základ dětského pokoje by měl tvořit barevně neutrální a především kvalitní nábytek. Důležitá je i podlaha, která by se měla dát snadno vyčistit, vhodnými materiály podlahy jsou zejména dřevo a linoleum. To najdeme na trhu v různých barevných provedeních. Podlahu bychom měli doplnit několika malými koberečky, aby si s nimi dítě mohlo hrát, v případě chladnějších dnů zase ocení hřejivý pocit na nohou. Při koupi nábytku by mělo být vždy samozřejmostí zeptat se prodejce na materiálové složení samotného nábytku a také na složení nátěrových hmot.

Velmi přísným normám podléhají jen věci pro děti do tří let. Nesmíme zapomínat, že děti berou vše do úst a právě proto bychom neměli na zmiňované věci zapomínat. Nesmíme přece ohrozit bezpečnost našich dětí. Velké kusy nábytku by měly být v dětských pokojích neutrální, celkovou atmosféru dětského pokoje však tvoří doplňky. Nejvíce prostoru samozřejmě nabízejí stěny. Barevné tapety, kresby, nálepky - v tomto případě můžeme experimentovat různé a možností máme nepočítaně. Pro nejmenší jsou však velmi vhodné pastelové odstíny a tmavé barvy, jako je černá, nebo hnědá jsou vhodnější právě pro pubescenty. Barvy lze velmi snadno změnit, přetřít, případně změnit doplňky na stěnách. Právě proto, že děti velmi snadno mění názory, oblíbené postavičky, vyhneme se tak častým a především příliš nákladným přestavbám pokoje. Jakmile začnou děti mluvit a vyjadřovat svůj názor, měli by mít i právo na svůj osobní prostor. To však neznamená vyhovět jim ve všem a schválit i ten nejšílenější návrh. Přesto je třeba dítě cíleně vést, aby si samo řeklo co se mu líbí a jakou má představu o svém pokoji. Návrhy bychom se měli pak snažit rozvinout tak, aby dítě s nimi souhlasilo i v delší době, ne jen na několik dní. Pokud chce dítě námořnický pokoj, nebojme se zrealizovat tuto jeho představu.

Na stěnu stačí nalepit tapetu ve formě námořnické modré barvy, na skříni můžeme vytvořit lodní okénko. Při vymýšlení detailu je vhodné raději kombinovat jednotlivé motivy, než kopírovat jeden obraz dokola. Společně můžeme s dětmi namalovat sadu námořnických vlajek, a jimi můžeme ověsit postel dítěte. Důležité je probouzet v dítěti jeho představivost a tvořivost. A to při předem koupených vzorech a tapetách asi jen stěží docílíme. Kreativitu musíme podporovat u dítěte stále. Měli bychom vystavovat výtvory dítěte, rozvěsit je po jeho pokoji a obrázky dát do rámečků a pověst je po stěně, nebo umístit na poličku. Také tabulka s křídou je pro dítě oblíbená forma zábavy. Možná díky těmto maličkostem dítě objeví svůj talent. Dětský pokoj by také nikdy neměl působit jako nějaké skladiště. Nakupovat bychom měli jen tolik nábytku, který se nám opravdu sejde a budeme jej využívat. Můžeme jej využívat na další hračky, nebo rozšířit hrací prostor. Můžeme v pokojíčku zřídit i posezení, kde si dítě dokonale vyhraje a bude se cítit jaksi dospěle. Velmi oblíbené je dětské houpací křeslo. Jeho výšku je dobré regulovat, aby bylo bezpečné i pro naše nejmenší. Nezabere mnoho místa, dobře se pod ním řádí a naše děti to ocení asi nejvíc ze všech. Dětem, které dlouho neposedí na místě můžeme pořídit různé prolézačky a houpačky. Nesmíme však zapomínat na to, aby byly maximálně bezpečné a neohrožovaly naše dítě. Jako prostor na hraní může výborně posloužit i patrová postel. Spát na ní se doporučuje sice dětem, které mají více než šest let, ale pokud odmontujeme žebřík, můžeme spodní prostor využít na hraní, například na stavbu bunkru, nebo domečků pro naše nejmenší. Stačí pokud přes postel přehodíme deku. Je také velmi dobré, pokud občas přestavíme nábytek v pokoji a něco změníme, dítě to baví a zdá se mu to zajímavé.